XIX LLIGA A.V.F.B. 2014/2015

El divendres 3/7/2015 es va baixar el teló de la XIX edició de la Lliga Valenciana, potser una de les més renyides de les ultimes temporades. 22 esquadres lluitaren partit a partit pels punts en litigi, disputant-se duels que ja els agradaria vore als de la LFP. Enguany hi ha hagut novetats: nous camps que embellixen la seu de la AVFB o elcanal “A Gol TV” (YouTube), encarregat de retransmetre cada setmana el partit de la jornada i difondre aixina el nostre deport per tots els racons de la terra.




MAXPLAS El campió i sense dubte el millor club de la competició érs un equip molt experimentat i de clara inèrcia guanyadora. No debades és campeó de Lliga 8 anys seguits. L’entrenador, Manolo Ricart, li ha imprés un segell particular i l'esquadra de Rilamar actua com un rodell. Maxplas ataca, ataca i ataca fins que els gols van caent. També defén a bon nivell, gràcies a la pràctica de molts anys usant el mateix sistema de joc. Les dades dels de Rilamar són contundents: màxim golejador (136 gols), llunt del segon (DÜA, 121); menys golejat junt al novell CB Torino (26 gols). Només ha cedit 5 empats i 2 derrotes, davant Italian Stallion, la seua bèstia negra d’enguany. I no obstant rivals com Nàstic i Anbasal li ho han posat més difícil que en campanyes precedents. Açò revetla la bona salut i creixent competitivitat de la AVFB. És, com sempre, el favorit per a conquistar el Màster.



FB NASTIC És el gran rival de Maxplas i qui li ho posa més difícil. Paco Vilches és un míster metòdic i practica un sistema de joc basat en una defensa sòlida i un atac eficaç. Els jugadors tenen clar què han de fer sobre l’herba. En el Nàstic no hi ha lloc per a la improvisació i qualsevol moviment està molt ben estudiat. També és destacable la preparació física del conjunt del Francisco Bernabéu. En més d'una ocasió els futbolistes han pujat o baixat pes per respondre en perfectes condicions sobre el terreny de joc. Els guarismes són excel·lents: 33 victòries, 4 empats i 5 derrotes; 108 gols a favor per només 32 en contra; i evidencien les dificultats per a superar a esta esquadra que ha disputat la lliga pràcticament fins el final. Serà un dels rivals més temuts en el Màster.



ANBASAL 97/98 CB Gran temporada dels de Malilla, a les òrdens d’Andrés Ballester, que esta temporada ha aconseguit refermar-se en la part noble de la taula com un gran de la AVFB. Basa el joc en una bona defensa: té jugadors alts i amples que, no obstant, tenen precisió en el toc de baló. Molt bones dades: 33 victòries, 2 empats i 7 derrotes; 112 gols a favor i 29 en contra. Enguany s’ha mostrat sòlid i regular durant la Lliga i només alguns xicotets detalls li han privat de disputar fins a l'última jornada la lliga a Maxplas. Pot ser que la pròxima temporada siga la dels arquers. Els del Nou Malilla jugaran Màster i aspiren a guanyar-lo.



CB TORINO Una de les atraccions i la gran revelació del campionat. El trainer José León ha aconseguit allò que ningú imaginava a principi de temporada: classificar al CB Torino per al Màster. És un dels tres equips que debutaven enguany i no hi ha precedents en la història de l’AVFB que un conjunt novell quede quart en Liga. També ha sigut la millor defensa de la competició, junt a Maxplas (26 gols encaixats). En l’Stadio Filadèlfia no esperaven vore esta “squadra” tan competitiva: 24 victòries, 4 empats i 9 derrotes, 82 gols a favor i 26 en contra. L’equip té una bona disposició sobre el terreny de joc i és molt difícil fer-li oportunitats de gol. En atac té un gran tir de llarga distància i uns davanters que no solen desaprofitar les ocasions. El futur del Torino és una incògnita. Pareix molt difícil repetir la gesta d’enguany però és una incògnita quin serà el sostre de l'esquadra piemontesa. Però apunta ser un dels grans.



FB SANTIA Gran campanya dels granotes de Santiago Sanz i l’altra gran revelació de la lliga: quint lloc, classificació per al Màster i satisfacció pel treball ben fet. Els del Nou Vallejo començaren en els llocs alts de la taula i han aguantat la pressió per a mantindre’s en el cim. Només alguns tropessons durant l'últim terç de lliga li han fet devallar algun lloc, però la quinta plaça és el seu rècord personal. Santia té un joc calmós i seré. Deixa pocs espais i concedix escasses ocasions de gol al rival i els seus davanters de banda són letals en els tirs cantoners. 27 victòries, 8 empats, 7 derrotes, 87 gols anotats i 33 encaixats. En les pròximes temporades l'esquadra blaugrana apunta a consolidar-se en el grup de dalt.



ITALIAN STALLION L’esquadra dirigida pel menut dels Ballester és ja un clàssic dels llocs capdavanters. El míster ha classificat a l’equip de nou per al màster, aconseguint l’últim bitllet. Víctor Ballester inculca als seus jugadors el joc ofensiu i preval marcar el gol per damunt de tot. En ocasions la defensa no pareix que li importe massa. També cal destacar el fair play sent un dels clubs més deportius de la AVFB. Els 116 gols anotats el fan un dels equips més golejadors; els 51 encaixats indiquen que la defensa no és el seu punt fort. Massa gols en contra per estar dalt de tot. Li falta equilibri en el joc defensiu per a obtindre els títols que la seua afició porta tant de temps esperant. 28 victòries, 5 empats i 9 derrotes completen les dades dels del Spectrum Stadium.



PENGÜINS CB Juan Bautista Ferris, el seu entrenador, aposta pel futbol ofensiu i confia molt en les possibilitats dels seus jugadors que tracten bé la pilota, tant en defensa com en atac. De fet, és possiblement l'equip més tècnic del campionat.  103 gols a favor per 34 en contra són guarismes que l’haurien de situar més alt en la classificació final, però a voltes és irregular i té baixons en els partits que li fan cometre erros que li solen costar punts que en teoria no hauria de perdre. Si per contra li ix bé el partit des del principi és capaç de golejar a qualsevol rival. No ha aconseguit l'objectiu Màster i aspira a guanyar el Teacher. Una major concentració dels jugadors podrien fer dels pingüins un equip temible en el futur.



D.Ü.A. Dirigit per Víctor Climent el germànic és un dels equips que històricament sempre aspira a obtindre qualsevol títol. L'esquadra teutona és de les més ofensives del campionat (121 gols) però els 47 encaixats indiquen certa fragilitat defensiva. Ha obtingut 24 victòries, 9 empats i 9 derrotes. El tir de llarga distància del conjunt propietari del Gelsenkirchen és demolidor i açò intimida al rival. Per a véncer a este equip cal fer-ho molt bé en defensa; si no, és fàcil eixir golejat. La "Mannschaft" ha tingut partits bons i altres no tant. Li ha faltat regularitat per situar-se en  llocs capdavanters. No estar en el Màster pot qualificar-se de fracàs, però és un dels favorits per a adjudicar-se el Teacher.



CULTURAL BOTOMPEDICA Carlos Espada, l'entrenador dels Blanquets, començà bé la temporada però malament l’ha acabat. Durant dos terços de temporada els de Benimaclet varen demostrar ser una de les esquadres més sòlides del campionat, donant la impressió que estarien en llocs Màster al final de la competició, per primera volta en la seua història, però al remat l’equip s'ha enfonat. Anbasal els va deixar fora la passada campanya en l'últim minut de l'última jornada i enguany la Cultural no ha sigut capaç de superar el repte. Els 77 gols a favor per 38 en contra no és un mal balanç però és insuficient. És un club que alça molta expectació i que té molts aficionats… Potser haja sigut una pressió excesiva per al manager Espada. L’equip es mostra intel·ligent sobre l’herba, sap administrar el tempo del partit, la defensa és ordenada i costa fer-li gol… Possiblement en atac és on començaren tots els mals dels Blanquets. La manca d'encert dels davanters li han fet desaprofitar moltes oportunitats de gol. Una major estabilitat de club i menys problemes interns, donarà als Espada boys la confiança per a abastir els objectius desitjats. Fonaments no en falten, en La Barraca.



LAURUS BC 1969 L’experimentat club entrenat per Juan Pablo Zapater és un dels que tenen més solera en l’AVFB. Este tècnic les idees molt clares i sap perfectament què pot i què no pot fer el seu equip. La base principal del seu joc és una gran defensa que concedix escasses ocasions de gol a rival. També sap manejar el tempo dels partits. De fet, el propietari del Laurus Park és molt difícil de batre. Els 27 gols encaixats l'avalen com una de les millors defenses del campionat. Els problemes vénen en la part ofensiva: un bagatge de 46 gols a favor és escàs per a tindre aspiracions de Màster. Ha sigut un equip molt regular durant tota la temporada, mantenint una velocitat de creuer suficient per a obtindre una més que merescuda dècima plaça.



PICAPEDRESTRE del TURIA Miguel Hervás és el tècnic del conjunt de l'Origuilla, que ha fet una gran temporada, L’equip ve d'habitar la mitat baixa de la classificació però esta temporada ha donat un considerable bot de qualitat i ha mantingut fins al final el lloc 11 que és, fins a la data, el major èxit del club, que ha fet 61 gols i li n’han encaixat 75. Durant la major part de la temporada la diferència de gols ha estat més equilibrada, però en el tram final n’ha encaixat més del compte. Encara aixina, l'objectiu està més que complit. En L'Origuilla esta temporada tot han sigut alegries. L'equip ha respost i també els jugadors, encara que alguns tinguen fama de díscols. Migue ha aconseguit fer anar a tot lo món pel bon camí i l'equip s'ha classificat per a jugar el Teacher.



ATLETICO  GRANOTA Miguel Galindo és l'entrenador d’un dels equips més antics i no debades fundador de l’AVFB. La campanya no ha sigut bona per als granotes, més prompte una gran decepció. Per la seua experiència, l'equip és difícil de batre i té molt d'ofici, però durant la lliga no ha sigut capaç de posar açò en valor.
És un club que sol estar en llocs molt més alts, un habitual del Màster que la temporada passada va quedar quint, però que enguany s'haurà de conformar disputant el Teacher, una competició que sap a poc per als granotes. 14 victòries, 10 empats, 18 derrotes, 55 gols a favor i 59 en contra són dades roïnes per al propietari del camp del Suro.
Conforme transcorria la temporada Galindo hagué de canviar el xip dels jugadors, mentalitzant-los per a, com a mal menor, classificar-se entre els 12 primers i militar la propera temporada en 1ª divisió, en el cas que es produisca el tall en dos categories de 12 equips. Este objectiu sí que l’ha aconseguit.



TIKI-TAKA  Club dirigit per Dani, el menut dels germans Vilches. Este està considerat com un team de qualitat, però tot han sigut problemes. El seu estil és molt defensiu (43 gols en contra) però li costa molt atacar: 36 gols són molt pocs per la qualitat que se li presupon a Tiki-Taka. Moltes rotacions ha hagut en la plantilla i Dani no ha trobat l'equip ideal en cap moment i per tant les coses no han eixit bé. Els problemes interns també han tingut alguna cosa a vore, i l'equip no ha practicat un bon futbol, mancat d'idees i fins i tot d'il·lusió. Dani s'haurà de conformar amb l’Student. Sap a poc, però si creu en si mateix, ja vindran temps millors.

BOTONOPLASTICA Carlos Espada Júnior és el míster del club més jove de l’AVFB i filial de la Cultural Botompèdica. La temporada de la Botonoplástica ha sigut bona i quedar en el lloc que en fa 14 és tot un èxit, tenint en compte la joventut de míster i jugadors. El de Les Fonts és un equip que intenta mantindre una defensa sòlides però que li costa, per la poca madurea en competició. En atac és un equip de moltes possibilitats, que té en el tir de llarga distància un dels punts forts. Açò dóna molts problemes a tots els rivals. 62 gols a favor és una extraordinària xifra per a la seua posició a la taula; per contra, els 103 gols en contra evidencien la inexperiència de l’equip. Esta entitat creixerà molt en les pròximes temporades. Una miqueta més d'atenció i concentració en determinats moments i un bon atac seran la base de que continue en línia ascendent.



REKENA UNITED Pedro Mancini és el tècnic de l'esquadra requenense que juga en el Donderis Stadium. La temporada es pot qualificar d’insuficient. Un lloc 15 és escàs per al potencial dels United. La defensa que en teoria és un dels punts forts de l’equip no ha estat a bon nivell i ha comés molts erros, difícils d’explicar per l'experiència del míster. En atac tampoc ha sigut per a tirar coets: 32 gols a favor i 65 en contra. 11 victòries, 7 empats i 24 derrotes (massa per a este equip) completen els números. Han pogut influir certs problemes interns de club que ha de resoldre en el futur. L'equip va començar malament la temporada; en el segon terç aplegaren alguns resultats més  del seu nivell, però el final tampoc ha sigut satisfactori. Com a mal menor disputarà l'Student. Si se centra, l’equip pot millorar els seus resultats considerablement l'any que ve.



FC AGOSTINET Els blaugrana, dirigits per Felip Bens, són un equip primitiu i alhora difícil de batre. Practiquen un joc molt físic. Els futbolistes van sempre al 120% i els defenses no dubten en buscar el contacte. Els seus majors problemes vénen de la medular cap amunt on es troben a faltar jugadors que tinguen capacitat de visió per organitzar el joc ofensiu. Els davanters són irregulars: capaços d'anotar gols molt complicats i d’errar-ne uns altres molt fàcils. Aixina encara, si tenen el seu dia, té jugadors aptes per a anotar des de llargues distàncies. 48 gols a favor no és mala xifra però sí 92 encaixats. Massa per a que l'equip aspire a objectius majors. La directiva haurà de millorar un aspecte: els canvis en l'horari dels partits fan que l'equip es mostre a voltes desorientat. També influix per a que l’afició no òmpliga l'estadi de La Creu tots els divendres.



GRAMOFONO FB  Pepe Aigües lidera esta esquadra i transmet als jugadors el seu fort caràcter, que el fa ser un dels equips més acalorats de la competició. Si hi ha brega Pepito Aigües no s’amagarà i estarà dispost a lo que faça falta… En l'estadi Aigües Vives estan acostumats a lo millor i lo pitjor. Tècnicament l'equip és bo, té un més que acceptable tracte de pilota i capacitat en atac per a culminar bones jugades. La defensa és el seu taló d'Aquil·les. A sovint hi ha excés de confiança i deixa clares ocasions de gol al rival. També s'han detectat massa rotacions i molts canvis de jugadors. Els 44 gols a favor i 93 encaixats no li permeten aspirar a una altra cosa que l'Student. De totes formes, Aigües, que és com és, té la decisió presa de no jugar esta competició.



ROCAMBOLESCO FC Eduardo Roca és l'entrenador i mànager general dels Roca-boys. L'equip és jove i té només dos anys d'experiència. Encara que lentament, va millorant. Actualment la base del grup és l'extraordinari porter Sauro i uns defenses centrals d'enorme grandària que en moltes ocasions són capaços d'intimidar als contraris. Al centre del camp li costa crear joc i açò perjudica als davanters, als quals els apleguen poques ocasions i, per falta de costum, no solen estar massa encertats. Edu és un entrenador deportiu que molt clar què té en l’equip. Açò ajudarà al Rocambolesco a millorar i créixer en el futur. 29 gols a favor i 103 en contra li han donat el bitllet per a l'Student i això és un aprovat.



CB VILLARREAL  El conjunt groguet és dirigit pel seu introvertit entrenador Héctor Molina, que ja té alguns anys d'experiència en l’AVFB. Els seus deixebles en ocasions corren pel camp com si foren pollastres sense cap. La manca de disciplina tàctica és més que considerable i açò li fa encaixar massa gols al club del Madrigalete.
Però en atac és un conjunt perillós i posseix talent per a marcar gols tinga  a qui tinga davant. Si millorara en defensa sumaria molts més punts. És l'equip més anotador de la part baixa de la taula (44 gols), però els seus 151 gols en contra delaten la seua debilitat defensiva. S'ha quedat a les portes de l'Student i haurà de disputar el Pre-student. És un dels favorits per a adjudicar-se’l.



OLIMPIC L'equip xativí, liderat pel seu distingit entrenador, Armando Vila, debuta en Lliga i feia molt de temps que no practicava este deport. Molt de fonament hi ha en Xàtiva i esta temporada ha sigut per a l’aprenentatge. L’Olímpic ha de deprendre i millorar conceptes bàsics, com el posicionament tàctic, encara insuficient per a aconseguir bons resultats. Determinades llacunes per falta de costum en la competició li han fet perdre punts que pràcticament tenia nugats. 20 gols a favor i 99 en contra són les dades. L'actitud és positiva. Sempre hi ha bona predisposició per millorar i deprendre aspectes del joc i encara que l'equip acaba de començar se li detecta bona mentalitat i concentració en les diferents fases del joc. Este equip té molt de marge de millora i en poc de temps pegarà un bot de qualitat. Un hàndicap de l’equip han sigut els trasllats. El de La Murta és l’equip que ha de fer els desplaçaments més llargs de la AVFB.



CB LIVERPOOL Pepe Sancho és l'entrenador de l'equip del Canyamelar. És el míster més veterà i un dels més estimats de l’AVFB. És molt difícil competir tenint un planter de jugadors tan veterà però Sancho no s’acoquina i transmet molt d'entusiasme durant els partits. Anima, anima i anima als jugadors i ell ho intenten. En el Josep Benlliure estan satisfets i orgullosos de l’espenta del seu míster. Per la seua experiència és un equip que, mentres el marcador està igualat, és difícil de batre. Uns quants equips grans han tingut problemes, però quan encaixa els primers gols el conjunt es torna una miqueta més fràgil perquè el físic no els acompanya, però encara aixina i tot, cal anar a espai. 5 victòries, 2 empats, 35 derrotes, 27 gols a favor i 116 en contra són les dades.


BOTON CLUB El seu entrenador Ángel Alcañiz és un tio entusiasta i animós que té moltes ganes de competir i deprendre. Un dels equips debutants (junt a Olímpic i Torino) i la seua experiència era zero, una dificultat afegida per a disputar una lliga d’alt nivell competitiu. Encara que ha quedat en últim lloc, la progressió de l'equip ha sigut molt digna. A començaments, era un equip molt fràgil i fàcil de golejar. Ara ja no és així: competix i no regala res. L’esquadra ha assimilat la forma de jugar desitjada pel míster, però en l'aspecte competitiu li queda molt de camí per recórrer. El rendiment, si té pressió, és baix i li falta experiència en este sentit, però el temps i l'ànim del trainer faran canviar açò, segur. 1 victòria, 5 empats, 36 derrotes, 22 gols a favor i 126 en contra són les estadístiques en el seu primer any.